Delrapport 1 för Gamla Terjärv-anor

Stamfäder för Rank-hemman

Forskningsgruppen som har anor i Rank försöker nu med stöd av DNA-tester finna ut varifrån den äldsta kända på Rank hemman kommit till Terjärv. Eftersom Per Anderssons far tydligen hette Anders kallas projektet ”Anders Ranks härkomst”. Några Y-DNA-test har tagits och några väntar ännu på att analyseras, så vi får ge oss till tåls en tid innan vi kan besvara frågan. Det här är en delrapport.

Vid den första anteckningen över hemmanen i Terjärv 1549 nämns 10 hemman. De var:

  1. Lytts hemman där Olof Andersson var bonde
  2. Rank hemman där Per Andersson var bonde
  3. Granö a där Olof Månsson var bonde
  4. Granö b där Lars Mattsson var bonde
  5. Hästbacka a där Erich Jönsson var bonde och Olof Persson inhyses
  6. Hästbacka b där Hans Nilsson var bonde
  7. Kortjärvi där Jöns Herlison var bonde
  8. Fagernäs där Grels Andersson var bonde
  9. Byskata där Lasse Olsson var bonde
  10. Sandbacka-Kolam där Anders Michelsson var bonde. (Detta hemman finns från 1566 på Sandbacka i Påras i Kronoby)

Vid Älvsborgs lösenlängd = silverskattelängd 1570 var de rikaste hemmanen i Terjärv 1. Rank =23 mk 2. Granö a = 17 mk 3. Lytts = 16 ½ mk 4. Kortjärvi = 12mk 1½ öre 5. Granö b = 9 mk 3½ öre 6. Fagernäs = 8 mk

Rank hemman har senare delats många gånger och därifrån utgår åtminstone Storrank, Lillrank, Timmerbacka, Sandkulla, Hässjebacka, Bredbacka och troligen Häggmans kaplanboställe. Vi tar här upp sådana som för närvarande är med i projektet. Se illustration.

(En noggrannare utredning om hur Rank hemman blivit delat kan man läsa om i Släkt och Hävd Nr 30 på sidan 58.)

Resultat från några Y-DNA-tester

  1. Rank – Anders Jönsson

På denna linje har vi testat två ättlingar på manslinjen ända från Per Andersson Rank via Anders Jönsson Lillrank, Per Anderssons sonsons sonson, som 1661 övertog Kortjärvi hemman. Det ena testet har uppgraderats till Big Y-700, och har lämnats av Bernhard Lassas. Haplogruppen är N-Y48593. Det andra testet på Y-37-nivå lämnades av Mårten Forsander. Den förutsagda haplogruppen för båda testtagarna på denna nivå är N-M231, vilket bekräftar att deras farslinjer är korrekta. Deras släktlinjer delas från Lars Anderssons söner Anders (f 1656) och Johan (f 1674).

  1. Storrank – Lillrank

Ca år 1630 föds Tomas Eriksson Lillrank. Källorna anger att han kommer från Kaustby. Han tjänar som dräng hos Per Jönsson Lillrank och gifter sig med hans dotter Magdalena. Han gör en bra insats och blir husbonde på halva hemmanet, Storrank. Hans efterkommande på manslinjen går ner till Rolf Lillrank, som har tagit ett Big Y-test där haplogruppen är I-BY219411. I vår grupp representeras denna linje av Karl-Erik Lillrank, och även Kenneth Sundbom tillhör den genom sin mor. Linjen bekräftas av matchningar mot släkten Kronholm i Pedersöre och Tomas Eriksson som gemensam anfader.

  1. Timmerbacka

Här har vi stamfadern Matts Larsson, som även har haft tillnamnet Ranckebacka. Han var husbonde från 1644 på den del av Rank-hemmanet som blev Timmerbacka. Vi har testat hans ättling Dan Duvnäs, som i Y-37 fick haplogruppen R-M198. Redan i ett tidigare test har en annan av Matts Larssons efterkommande, Stefan Djupsjöbacka, fått samma haplogrupp.

  1. Sandkulla

Från 1623 var Per Classon husbonde på Rank. Hans son Daniel Persson blev stamfar för en familj som senare innehade Sandkulla hemman. Hans ättling är Tobias Sandqvist (Lillvik) som redan tidigare har konstaterats ha haplogrupp N-BY32535 (Big Y-700). Släkten Sands i Nordamerika är en matchning med Matts Nilsson Sandqvist, f 1819, som gemensam anfader.

  1. Porcka-Keurkal

Ett test av Ola Österbacka (Y-37) har gett en intressant koppling till Rank genom att den förutsagda haplogruppen är samma som för Lassas och Forsander: N-M231. Stamfadern, som innehade Fagernäs hemman 1645, hette Per Olofsson Pårcka (skrivs även Porcko, Korka och Ranka) men bar även namnet Keurkal, som blev ett allmänt släktnamn under en längre tid. Pers son Carl blev anfader till Döfnäsfamiljen. Anders Johansson Döfnäs kom som måg till Österbacka på 1780-talet. Testet har uppgraderats till Big Y-700 och vi inväntar som bäst resultatet.

Vad drar vi för slutsatser?

Vi har testat endast en släkt med Per Andersson som bevisad stamfar. Den haplogrupp som Lassas tillhör har ett gemensamt ursprung i det område i Södra Österbotten som kallas Sjönejden, dvs Lappajärvi-Alajärviområdet. Några av de närmaste träffarna finns i de äldsta grenarna av släktena Svarvar och Höök i Alajärvi. Att döma av träffarnas art drar vi slutsatsen att det finns en gemensam anfader med Rank någon gång under senmedeltiden, men om Rank kommer från Sjönejden eller om dessa släkter härstammar från Terjärv, eller har ett gemensamt ursprung från annan ort kan inte avgöras i det här skedet.

Ulf-Peter Granö har utfört ett digert arbete med att utreda många Y-matchningars direkta farslinjer från 1500- och 1600-talen till nu levande ättlingar. Vi har ännu inte hittat några direkta kopplingar, men många släkter har tydliga förbindelser. Det finns inga antydningar om att Anders Rank skulle ha sina rötter i Sverige.

Tydligt är att Tomas Eriksson Lillrank, Matts Larsson Rank (Ranckebacka) och Per Classon Rank inte är nära släkt med varandra. De har kommit till Ranks hemman som mågar eller drängar. Tomas Eriksson kommer från Mellersta Österbotten (Karlebynejden, Kaustby), Matts Larsson bär tydliga spår av härstamning från Sverige (även Norge och USA finns representerade hos andra med samma haplogrupp) och Per Classon kommer från Mellersta Österbotten.

Varifrån Porcka-Keurkal kommer får vi kanske en vink om sedan Big Y-testet blir klart. Att släktlinjen har samma förutsagda haplogrupp som Rank är mycket intressant. När delningen av släkterna har skett är i dag omöjligt att säga. En möjlighet är att faderskap som finns antecknat i böckerna inte stämmer med verkligheten. I många släkter finns män som tagit på sig faderskap för s k oäkta barn av hänsyn till familjens namn. Detta är en komplikation för släktforskningen.

Framgången med testningen hör nära samman med hur många som testat sig. I detta nu är det är ett fåtal som tagit Big Y-700, men några av matchningarna har vi tagit kontakt med och det finns förhoppningar om ett intressant samarbete också med dem.

Den som är intresserad att följa med i fortsättningen kan gärna ansluta sig till Facebook-gruppen ”Gamla Terjärv-anor”, där vi då och då gör uppdateringar och där man kan ställa frågor och ta del i diskussioner.

Rapporten har utarbetats på arbetsgruppens vägnar av Karl-Erik Lillrank, Kenneth Sundbom och Ola Österbacka.

Rulla till toppen